Voorheffing op de inkomstenbelasting

Voorheffing op de inkomstenbelasting. De loonbelasting kunt u als werknemer het best zien als een voorheffing op de inkomstenbelasting. Stel dat u jaarlijks €45.000 ontvangt en u geen loonbelasting zou betalen (via uw werkgever). Dan dient u aan het eind van het jaar de aangifte inkomstenbelasting te doen. De kans is groot dat hier uit zal komen dat u €15.000 aan inkomstenbelasting dient te voldoen. Dat betekent een behoorlijke klap, zeker wanneer u de bedragen niet maandelijks bij elkaar gespaard heeft. De loonbelasting zorgt voor een inhouding op uw inkomen, wat de werkgever overmaakt aan de Belastingdienst. Hierdoor heeft u maandelijks bijvoorbeeld €1.400 aan belasting betaalt en krijgt u niet zomaar een aanvullende aanslag voor de inkomstenbelasting.

Maandelijkse belasting

De loonbelasting zorgt er in Nederland voor dat u maandelijks een bedrag betaalt, ook al merkt u daar zelf over het algemeen niets van. Het is de werkgever die een bedrag inhoudt op uw brutosalaris, om dat over te maken naar de Belastingdienst. Het nettosalaris dat er overblijft kunt u gebruiken om van te leven, aangezien de kans klein is dat u aan het eind van het jaar een groot bedrag bij dient te betalen voor de inkomstenbelasting.

Aftrekmogelijkheden loonbelasting

Uiteraard zal de werkgever niet zomaar de percentages van de verschillende schalen (37%, 42% en 52%) in mindering brengen op het brutosalaris dat u ontvangt, aangezien er sprake is van een aantal mogelijkheden tot aftrek. De werkgever zal hier rekening mee houden, om op die manier tot de loonbelasting te komen die men in dient te houden en over dient te maken naar de Belastingdienst. U merkt hier zelf niets van, behalve dat er een bepaald bedrag over zal blijven van uw bruto inkomen en u dat op uw rekening gestort krijgt. Het is uiteraard wel mogelijk om uw werkgever hier een keer naar te vragen.

Teruggave inkomstenbelasting

Op het moment dat u 12x de loonbelasting betaalt heeft ontstaat er als het ware een ‘pot’ met geld, bij de Belastingdienst. Vervolgens dient u de aangifte inkomstenbelasting te doen en komt daar een bepaald bedrag aan belasting uit. Is dit bedrag lager dan de ‘pot’ die u verzameld heeft? Dan krijgt u geld terug van de Belastingdienst. De kans is groot dat dit het geval is, aangezien er voor de inkomstenbelasting meer persoonlijke aftrekmogelijkheden bestaan dan voor de loonbelasting. In dat geval kunt u rekenen op een leuk extraatje vanuit de Belastingdienst, waar u bijvoorbeeld een keer van uit eten kunt.